YTPara.com - Youtube & Webmaster Destek Forumu  


Geri Dön   YTPara.com - Youtube & Webmaster Destek Forumu > YouTube - Giriş > Youtube Hakkında Soru ve Sorunlarınız



User Tag List

Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Okunmamış 13.03.2016, 15:36
Üye
 
Üyelik tarihi: 18.11.2013
Nereden: Pendik / Esenyalı
Yaş: 42
Mesajlar: 2,670
Etiketlendi : 41 Yazıda
Etiketlendi: 3 Başlıkda
Standart Adil kullanım nedir?

Adil kullanım, telif hakkıyla korunan materyali belirli koşullar altında telif hakkı sahibinden izin almadan yeniden kullanabileceğinizi belirten yasal bir ilkedir. Adil kullanımı anlamaya yardımcı örnekler için aşağıdaki videolara göz atın.
1. Örnek

Bu yeniden düzenleme, farklı kaynak materyallerden alınan kısa alıntıları birleştiriyor ve ekonomik kriz zamanlarında provokatif konuşmaların etkisi hakkında yeni bir mesaj oluşturuyor. Kaynak materyale yeni bir anlam katan eserler, adil kullanım olarak kabul edilir.
2. Örnek
Haber sunma, adil olarak kabul edilen bir başka kullanım türüdür. Bu videoda, manşetlere çıkan ve doğruları yansıtmayan bir televizyon haberi tartışılıyor. Yorumcu, haberinin konusunu belirtmek için kısa bir klip kullanıyor.
3. Örnek
Eleştiri, adil kullanımın temel alanlarından biridir. Burada, videoyu hazırlayan kullanıcı oyunu eleştiriyor ve argümanının belirli noktalarını örneklerle açıklamak için kısa oyun oynama klipleri kullanıyor.
Adil kullanım kuralları
Telif hakkı sahibinin izni olmadan materyal kullanmanın uygun olduğu durumlar için geçerli kurallar ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin, ABD'de yorum, eleştiri, araştırma, öğretim veya haber sunma çalışmaları adil kullanım olarak kabul edilebilir. Diğer ülkelerdeyse farklı şekilde işleyen adil davranış adlı benzer bir düşünce olabilir.
Mahkemeler her bir vakanın olgularını dikkate alarak olası adil kullanımları analiz eder. Telif hakkıyla korunan materyal içeren videolar yüklemeden önce bir uzmandan yasal tavsiye almak isteyebilirsiniz.

Adil kullanımı belirleyen dört etken

ABD'de adil kullanım hakim tarafından belirlenir. Bu hakim, adil kullanımı belirleyen dört etkenin belirli bir vakada nasıl geçerli olduğunu analiz eder.
1. Kullanımın, ticari amaçla mı yoksa kâr amacı gütmeyen eğitim için mi yapıldığı dahil olmak üzere amacı ve şekli
Mahkemeler genellikle kullanımın "dönüştürücü" olup olmadığına bakarlar. Örneğin, ilgili kullanımın orijinal çalışmaya yeni bir anlam veya ifade katıp katmadığı ya da yalnızca orijinali kopyalayıp kopyalamadığı değerlendirilir. Ticari kullanımların adil olarak kabul edilmesi daha düşük bir olasılıktır, ancak bir videodan para kazanırken adil kullanım savunmasından yararlanmak mümkündür.
2. Telif hakkı alınmış çalışmanın mahiyeti
Aslen gerçeğe dayanan çalışmalardaki malzemelerin kullanımı, tamamen kurgusal çalışmaların kullanımına göre daha yüksek olasılıkla adil kullanım sayılır
3. Bütün olarak telif hakkı alınmış çalışmanın kullanılan kısmının miktarı ve önem derecesi
Orijinal bir çalışmadan çok küçük bir bölümü ödünç almak büyük bir bölümü almaya göre daha büyük olasılıkla adil kullanım sayılır. Yine de, kullanılan küçük parça, çalışmanın "kalbini" oluşturuyorsa, küçük bir parçanın alınmış olması bile adil kullanım değerlendirmesine olumsuz etki edebilir.
4. Kullanımın, potansiyel pazara veya telif hakkıyla korunan çalışmaya etkisi
Telif hakkı sahibinin kendi orijinal çalışmasından kâr elde etme olanağını olumsuz etkileyen kullanımlar, daha az olasılıkla adil kullanım olarak değerlendirilir. Mahkemeler bazen parodi içermesi durumunda, bu etkende istisna yapabilmektedirler.
Adil kullanım efsaneleri
Birkaç sihirli kelime söylediğinizde adil kullanımın otomatik olarak geçerli olacağını düşünmenize neden olabilecek yanıltıcı bilgiler etrafta dolanıyor. Aslında sahibi olmadığınız, telif hakkı ile korunan içerikleri kullandığınızda adil kullanım tarafından korunduğunuzu garanti altına alan sihirli bir değnek yok. Mahkemeler yukarıda açıklanan dört etmenin tümünü dikkate alır ve bunları vaka bazında değerlendirir. Aşağıda yaygın efsanelerden bazılarını bulabilirsiniz:
1. Efsane: Telif hakkı sahibini kaynak gösterirsem kullanımım otomatik olarak adil kullanım olur.
Yukarıda da görüldüğü üzere dönüşebilirlik, adil kullanım analizinde genellikle oldukça önemli bir etkendir. Telif hakkıyla korunan eserin sahibini kaynak göstermek, eser sahibinin içeriğinin dönüştürülemez kopyasını kendiliğinden adil kullanım durumuna getirmez. "Tüm haklar içeriğin hazırlayanına aittir" ve "sahibi değilim" gibi ifadeler otomatik olarak bu içeriği adil kullandığınız anlamına gelmez. Ayrıca bu ifadeler telif hakkı sahibinin iznini aldığınızı da göstermez.
2. Efsane: Videomda sorumluluk reddi beyanı yayınlarsam kullanımım adil kullanım olur.
Yukarıda da belirtildiği üzere bunu yapmak için kullanabileceğiniz sihirli bir kelime yoktur. Videonuzda dört adil kullanım etmenini yayınlamak veya "hak ihlali yoktur" gibi ifadelere yer vermek sizi otomatik olarak bir telif hakkı ihlali hak talebinden korumaz.
3. Efsane: "Eğlenceye yönelik" veya "kar amacı gütmeyen" kullanımlar otomatik olarak adil kullanımdır.
Mahkemeler, adil olup olmadığını değerlendirirken kullanım amacınızı dikkatli bir şekilde inceler, ancak geri kalan üç etmenin de dikkate alınması gerekir. Örneğin, yüklemenizi "yalnızca eğlence amaçlı" olarak beyan etmenizin adil kullanım dengeleme testinin sonuçlarını değiştirmesi çok olası değildir. Benzer şekilde, "kar amacı gütmeyen" kullanımlar da adil kullanım analizinde avantajlıdır, ancak bu da otomatik olarak başlı başına bir savunma değildir.
4. Efsane: Başka birinin telif hakkıyla korunan eserine kendi oluşturduğum orijinal bir içerik eklersem kullanımım adil kullanım olur.
Özellikle sizin oluşturduğunuz içerik orijinal içeriğe yeni bir ifade biçimi, anlam veya mesaj kazandıramazsa başka birinin içeriğine kendiniz de az çok bir şeyler eklemiş olsanız bile adil kullanım savunmasından yararlanamazsınız. Burada tartışılan diğer tüm olaylarda olduğu gibi mahkemeler kullanılmış orijinal içeriğin miktarı da dahil olmak üzere adil kullanım testinin tüm dört etmenini de dikkate alır.
Bu Konuyu Açmamdaki Neden Çoğu Arkadaşın Bir Filmden, Klipten Vb. Metaryellerden Kısa Bir Bölüm Alırsam Telif Yermiyim Gibi Sorularına Cevap Niteliği Taşıması Mahiyetindedir.

Konu xxTuRKuaZxx tarafından (13.03.2016 Saat 15:42 ) değiştirilmiştir.
Alıntı ile Cevapla
Reklamlar
  #2  
Okunmamış 13.03.2016, 16:42
DaRuGa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye
 
Üyelik tarihi: 18.08.2014
Mesajlar: 865
Etiketlendi : 39 Yazıda
Etiketlendi: 4 Başlıkda

Ben Özgün'üm
Standart

@xxTuRKuaZxx güzel olmuş hocam teşekkürler . Türkiye de adil kullanım geçerli değil diye biliyorum ama .. Bir de merak ettiğim yukarıdaki gibi şartları karşılayacak şekilde yabancı bir filmden Türkçe kanalımızdaki videomuz için kesitler aldık diyelim. Telif sorunu yaşar mıyız genede ? yoksa bu adil kullanımın Türkiyede geçerli olmaması durumu Türkçe içerikler için mi geçerli sadece?
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Okunmamış 13.03.2016, 16:46
elfelat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye
 
Üyelik tarihi: 12.06.2013
Mesajlar: 522
Etiketlendi : 14 Yazıda
Etiketlendi: 2 Başlıkda
Standart

boş kanala topluluk gonderen bir sistemin nesi adil
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Okunmamış 13.03.2016, 16:53
Üye
 
Üyelik tarihi: 18.11.2013
Nereden: Pendik / Esenyalı
Yaş: 42
Mesajlar: 2,670
Etiketlendi : 41 Yazıda
Etiketlendi: 3 Başlıkda
Standart

Alıntı:
DaRuGa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@xxTuRKuaZxx güzel olmuş hocam teşekkürler . Türkiye de adil kullanım geçerli değil diye biliyorum ama .. Bir de merak ettiğim yukarıdaki gibi şartları karşılayacak şekilde yabancı bir filmden Türkçe kanalımızdaki videomuz için kesitler aldık diyelim. Telif sorunu yaşar mıyız genede ? yoksa bu adil kullanımın Türkiyede geçerli olmaması durumu Türkçe içerikler için mi geçerli sadece?
Soruna En Güzel Cevap Bu Kanal Olsa Gerek https://www.youtube.com/channel/UCZC...Fof8_dNn4e9maQ
Alıntı ile Cevapla
Cevapla




Şu an bu konuyu okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum Saati: 20:22. Zaman dilimi GMT +3 olarak ayarlanmıştır.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0


YTPara.Com Forum Sitemiz serverplus.com.tr Tarafindan Host Edilmektedir. Serverplus

İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan YTPara.Com Youtube-Adsense Destek Sitemizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. YTPara.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler BURADAN iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 15 (Onbeş) Gün içerisinde YTPara.Com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve Avukatlarımız size dönüş yapacaktır.

YTPara.Com

eXTReMe Tracker