YTPara.com - Youtube & Webmaster Destek Forumu  


Geri Dön   YTPara.com - Youtube & Webmaster Destek Forumu > YouTube - Genel > Youtube ve Partnerlik > Youtube Partner Nedir



User Tag List

Like Tree1Beğeni
  • 1 Post By Cyberless

Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Okunmamış 18.03.2014, 22:35
Cyberless - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üye
 
Üyelik tarihi: 18.02.2013
Nereden: İstanbul
Yaş: 34
Mesajlar: 250
Etiketlendi : 9 Yazıda
Etiketlendi: 3 Başlıkda
Standart Partnerlik akımı nereye doğru evriliyor?

Çeşitli alanlarda çeşitli makaleler yazarım ve bu makalelerde mevcut yapı ve bu yapıya paralel olarak yaşanan gelişmeleri ele alır, daha sonra ortaya çıkmakta olan yeni atılımları ve yönelimleri analiz ederek gelecekle ilgili çeşitli öngörüler ve saptamalarda bulunmaya çalışırım. Bu makale youtube ile ilgili hazırladığım ilk makalemdir. Umarım fazla uzun ve sıkıcı bir yazı olmaz okuyan arkadaşlar için.

Youtube Türkiye kanal sahipleri için yakın dönemin kuşkusuz en köklü değişimlerini kabaca youtube adsense ile yaklaşık 1,5 senedir, youtube one channel ile yaklaşık 1 yıldır ve youtube partnerlik ile yaklaşık olarak 8-9 aydır yaşamaktayız. Bu yeniliklere gerekli adaptasyonu gösterdik, sanırım youtube ve youtube ile doğrudan veya dolaylı olarak çalışan herkes bu başarının meyvelerini topluyor. Ancak bir grup var ki, onların durumu oldukça farklı. Evet, partnerlik firmalarından bahsediyoruz.

Peki bu partnerlik firmaları neden bu kadar var ve sürekli çoğalıyorlar? Gerçekçi ve mantıklı olmak gerekirse göreceli olarak kazanç elde etmenin daha kolay olmasından dolayı. Göreceli diyorum çünkü partnerlik firmaları bir youtube kanal sahibiyle aynı şekilde para kazanmıyorlar. Bugün partnerlik firmaları daha çok, youtube danışmanlığı alınabilen bir aracı kurum pozisyonunda karşımıza çıkıyor. Elbette istisna firmalar olacaktır, sonuçta bir çok partnerlik firması, bu firmaların bayileri ve onların da alt bayileri olarak hizmet veren geniş yelpazeli bir ağ var. Yani birkaç tane istisna kişi ya da kurumun çıkması kaideyi bozmayacaktır.

Nasıl ki internet, ağların ağı ünvanı taşıyorsa, Youtube'da aslında kendi bünyesinde hizmet veren ağların ağıdır. Aşağıdaki resimde Networklerin hiyerarşik düzende sıralanışını görebilirsiniz:



Youtube'un bir alt kurumunda MCN (Multi Channel Network)'ler var. Bu kurumlara örnek vermek gerekirse, Creative, Zoomin, Awesomeness, RPM birer MCH'dir. MCN'ler doğrudan Youtube'a bağlıdır ve direkt olarak youtube ile muhattap olurlar. Onlara bağlı olarak hizmet veren ve onların bir altında ise Hub'lar yer alıyor, bu kategoride yer alan firmalara biz bayi network diyoruz. Bu firmalar doğrudan Youtube ile muhattap olamasa da, üst kurumlarıyla çalışırlar. Hub'ların bir altında ise Recruiter'lar var. Recruiter ise Hub'lara bağlı olarak çalışırlar.

Burada şunu hatırlatmak gerekir, her MCN'nin altında Hub, her Hub'ın altında Recruiter olacak diye bir kaide bulunmamaktadır. Yani Recruiterı olmayan Hub firmaları olduğu gibi, Hub'ı olmayan MCN şirketleri de bulunmaktadır. Bu hiyerarşi'de yer alan bütün networkler, youtube kanal sahiplerine karşı youtube danışmanlık hizmeti verirler ve buna karşılık kendilerinden değişken miktarlarda kazanç kesintisi yaparlar.

Ancak, dikkatleri başka bir yöne doğru çekersek ilginç bir detay karşımıza çıkacaktır. Recruiter sayısı geometrik olarak artış gösteriyor! Bunun sebeplerini elbette araştırmak için detaya inmemiz gerekecektir. Bazı Hub'lar, daha çabuk büyümek ve rekabette öne geçebilmek için sanki partnerlik dağıtır gibi Recruit dağıtmaya başladı. Bir örneğini bizzat kendim rsn.tv'de yaşadım, aylık 1 milyon görüntülenmeye sahip olan bir kanalım için gel Recruit ol ve hem sen kanal hacmini büyüt hemde biz kazanç hacmimizi büyütelim teklifi yaptılar. Bende gerçekten recruit olmamı mı teklif ediyorlar diye kayıt olup dashboard'a baktım ve hakkaten recruiter olarak başlamış hesabım. Rekabette yeni bir atılım var, partner değil recruiter yap mantığı! Böylece hem ağa katılanlar davet ettikleriyle birlikte katılıp hiyerarşik olarak aritmetik kazanç elde edecekler, hem de ana networke giren kanal sayısının artmasıyla ekstra prim ve teşvik ödenekleri alacak hub firması.

Bu modelin benzerini daha önce biz hosting dünyasında gördük. Anlaşılmasının kolay olması için şöyle bir benzerlik kurabiliriz:

Datacenter: Youtube
Datacenter'da kabin sahibi olmak: MCN
Kabin'de sunucu sahibi olmak: HUB
Sunucuda reseller sahibi: Recruiter

Reseller hesaplarla biz farklı sitelerimiz için host açabiliyorduk. Recruiter'da farklı kanallarını ekleyebiliyor. Yine reseller da biz başkalarına host satabilir veya başkasının sitesini host edebiliyorduk. Recruit sahibi arkadaşta başkasının kanalını barındırabilir ve bunun üzerinden kazanç elde edebilir.

Gelelim asıl konuya yani öngörümüze:
Reseller hesaplar artık host satmak için tercih edilmiyor. Birden fazla sitesi olan ve bunların hepsini hem daha çok kontrolle yönetmek hem de masrafı ucuza mal etmek için tercih edilen bir sistem haline evrildi Reseller sistemi. Recruiter sisteminden de benim beklentim benzer bir sonuç olacak, yani Recruiter bir süre sonra herkes için ulaşılması çok zor olmayan bir üst seviye olacak ve bu seviyeye ulaşan arkadaşlar kendi kanallarını barındırmak için kullanacaklar. Elbette spamın kralını o zaman göreceğiz, aç 50 kanal bağla recruiter hesabına olsun hemen partner ve daha az maliyetle daha çok kazancı daha kolay bir şekilde elde et!

Evet, gelecekte bir çoğumuz Recruiter kullanıyor olacağız sağladığı imkan ve olanakların normal bir kullanıcı olarak kalmaktan daha öte olduğu için!
dkkobalt bunu beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Reklamlar
Cevapla




Şu an bu konuyu okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Youtube Partnerli Kanalda Banner Ekleme-Link Verme Nasıl Yapılır ? Serk@nYT Youtube Partner Nedir 1 30.12.2014 10:47
Yeni başladım bir kaç sorum olacak ardaak5 Adsense Soru ve Sorunlar 9 5.06.2013 23:46


Forum Saati: 14:48. Zaman dilimi GMT +3 olarak ayarlanmıştır.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0


YTPara.Com Forum Sitemiz serverplus.com.tr Tarafindan Host Edilmektedir. Serverplus

İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan YTPara.Com Youtube-Adsense Destek Sitemizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. YTPara.Com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler BURADAN iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 15 (Onbeş) Gün içerisinde YTPara.Com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve Avukatlarımız size dönüş yapacaktır.

YTPara.Com

eXTReMe Tracker